Matsiraportti: Veiterä vei pisteet vesisateessa

Bandyliiga jatkui lauantaina Lappeenrannan Kisapuistossa Veiterän vieraana. Viiden asteen lämpötila ja vaihteleva sumusade loivat kosteat olosuhteen päivän peliin. Jää oli kuiva, mutta epätasainen ja pehmeä.  

Ensimmäisellä jaksolla meidän joukkuepelaaminen onnistui ja syötöt osuivat omille pelaajille hyvällä prosentilla. Saimme luotua useita maalintekopaikkoja, mutta tuloksena oli vain yksi kulmalyönnistä syntynyt osuma, jonka Aku Ojanen laittoi maaliin Joonas Peuhkurin syötöstä pelin 21. minuutilla. Vastustaja pelasi aktiivisesti ja loi nopeita hyökkäyksiä, mutta tiivis puolustuspelaaminen ja hyvä maalivahtipeli pitivät meidät johtoasemassa tauolle saakka. Niko Laakson torjuma rankkari pelin 15. minuutilla on maininnan arvoinen.

Toisella jaksolla vastustaja pystyi pitämään vauhdin samalla tasolla samalla, kun oma vauhtimme hieman hidastui. Tämän seurauksena vastustaja pääsi liian usein ja liian lähelle meidän maalia. Näin ollen pelin 74. minuutilla taululla oli jo 4–1 lukemat Tomi ja Janne Hauskan tekemillä maaleilla – molemmat osuivat kahdesti. Vastustajan maalit olivat yhdistelmä taitoa ja tuuria. Osa näistä olisi ollut estettävissä hieman tarkemmalla pelaamisella. Toisen jakson loppupuolella Aleksi Seppänen lisäsi kotijoukkueen johdon lukemiin 5–1. Ennen päätösvihellystä Joonas Peuhkuri kavensi lukemiksi 5–2 ja tämän osuman syötöstä vastasi Otso Ikävalko.

Päävalmentaja Juha Laitinen kommentoi peliä siten, että tästä on mukaan otettavaa ensimmäisen jakson joukkuepelaaminen, jossa koko joukkue noudatti pelisuunnitelmaa, peli oli monipuolista ja pelin sisällä oli useampia erilaisia rytmejä. Toisella jaksolla vastustaja pääsi onnekkaasti tasoihin ja sen jälkeen meidän pelissä oli synkkä 20 minuuttinen, jonka aikana liike oli liian vähäistä, mikä näkyi useampina vastustajan tekeminä maaleina.

Kuva: Pekka Huovila

Matsiennakko: Tänään lähdetään haastamaan ennakkosuosikki Veiterää

Itsenäisyyspäiväviikonlopun toinen matsi pelataan tänään Veiterän vieraana Lappeenrannassa. Edessä on tiukka kamppailu, johon lähdetään haastajan roolissa.

Veiterä on aloittanut kauden vakuuttavasti ilman tappioita, ja tällä hetkellä kasassa on jo 8 pistettä. Veiterä lähti myös koko kauteen yhtenä sarjan ennakkosuosikeista. Viime vuosina Veiterä on vienyt yhteiset ottelut nimiinsä, tänään tähän haetaan muutosta.

– Vastassa on varmaan yksi sarjan suosikkeihin lukeutuvista joukkueista, ja tänään niitä pitää lähteä haastamaan hyvällä jalalla ja asenteella. Keli tulee varmasti myös antamaan oman mausteensa päivän matsiin, joten kunnon taisteluilme pitää kaivaa esille alusta asti, toteaa keskikentän Aku Ojanen.

– Täytyy pystyä pitäämään Veiterän pistemiehet kurissa mahdollisimman hyvin. Puolustus ja miesvartiointi tulevat korostumaan päivän matsissa. Sen lisäksi omat maalipaikat täytyy myös hyödyntää tehokkaasti, lisää Ojanen.

Eilinen ottelu Botniaa vastaan oli haastava. Sää vaikutti suuresti pelin tasoon, ja tänään odotettavissa on samankaltaisia olosuhteita.

– Eilen Botniaa vastaan oli todella sekava peli, osittain myös sään takia. Tänään pitää pystyä pelaamaan kelin asettamissa raameissa järkevämmin. Meidän pitää joukkueena osata tunnistaa miten pelata eri vaiheissa peliä, kertoo Ojanen.

Matsi alkaa tänään klo 15:00 Lappeenrannan Kisapuistossa. Matsin voi myös katsoa livenä Veiterän livestriimistä: https://youtu.be/SbhGCSjUbTQ

Kuva: Pekka Huovila

Matsiraportti: Voitto ensimmäisestä Stadin derbystä

Itsenäisyyspäivän derby pelattiin Ogelissa Botnian vieraana. Ottelu alkoi kosteissa ja lämpimissä (+6° C) olosuhteissa. Vähäiseksi jäänyt vesisade haittasi hieman ottelun alkua, mutta toisella puoliajalla olosuhteet muuttuivat kohtuullisiksi, mutta jää pysyi nihkeänä.

Aloitimme pelin aktiivisella liikkeellä ja saimme pelin hyvin nopeasti haltuumme. Vastustaja ei päässyt mukaan vauhtiimme ja jo toisella minuutilla Teijo Laitinen laittoi Patrik Huberin syötöstä pallon maaliin. Tämän jälkeen meillä oli lukuisia paikkoja lisätä johtoa, mutta viimeistely jäi tällä kertaa kehnoksi. Aktiivinen otteemme herpaantui 15 minuutin jälkeen ja päästimme Botnian peliin mukaan. Botnian tasoitus oli lähellä jo ennen taukoa, mutta Josua Eronen ei osunut rankkarista edes maalia kohti. Tauolle mentiin meidän 0–1 johtolukemissa.

Toisella jaksolla liikkeemme hidastui ja syötöt eivät aina osuneet omille pelaajille ja näin ollen teimme pelistä itsellemme vaikean. Tämä kostautui heti jakson alussa Iiro Karppisen iskiessä lukemat tasoihin. Onneksi heti perään kulmakikkamme onnistui ja Joonas Peuhkuri palautti johtoaseman meille Aku Ojasen syötöstä. Tämän jälkeen jäähyjen sävyttämä ottelu kulki päästä toiseen ja 70 minuutin kohdalla Niklas Johansson onnistui tasoittamaan tilanteeksi 2–2. Onneksi Richard Laibert nousi viime hetken sankariksimme ja osui pelin 89. minuutilla maaliin ja loppulukemiksi kirjattiin meidän 2–3 vierasvoitto.

Päävalmentaja Juha Laitinen totesi pelin jälkeen, että joukkueellamme oli tänään suuria vaikeuksia tunnistaa pelitapa vaihtelevissa olosuhteissa. Peliä ei kyetty yksinkertaistamaan tarpeeksi ajoissa, vaikka syöttöpelaaminen leveyssuunnassa ja alaspäin osoittautui riskipeliksi. Kenttä venyi aivan liikaa ja näin ollen puolustuksen ja hyökkäyksen väliin jäi aivan liian suuri tila. Onneksi joukkueestamme löytyi näihin olosuhteisiin todellisia sankareita, joista tänään mainittakoon taistelupelaamisen perikuva Pyry Kunnas, joka näytti muille mallia, miten prosenttipeliä pelataan. Myös maalivahti Pyry Kilpiö onnistui maalissa ja piti lukemat tasoissa kriittisillä hetkillä.

Kuva: Pekka Huovila

Matsiennakko: Botniaa vastaan vain voitto kelpaa

Itsenäisyyspäivää vietetään perjantaina Botnian vieraana Oulunkylässä. Edessä on kamppailu, jota stadilaiset eivät halua hävitä. Paikallisvastustaja sytyttää entisestään pelaamaan ja näyttämään, kuka kaupungissa määrää tahdin.

– Botnia on Botnia, aina tekee mieli lähteä voittamaan ja hyvä jääpallotapahtuma aina ollut tiedossa. Tiukkoja pelejä ollut viime aikoina, Tommi Niittylä tykittää.

– Voittoa lähdetään tietysti aina tavoittelemaan, mutta totta kai se tuo pienen lisäbuustin siihen.

Botnian kausi on alkanut tappioilla, sillä oulunkyläläisillä on neljästä ottelusta kasassa neljä tappiota ja joukkueen sijoitus on toiseksi viimeinen. Kovin paljoa ei ole heille luvassa punaisiakaan vastaan.

– Kyllä mä odotan, että lähdemme pallollisesti hallitsemaan peliä. Botnia on toki pelannut tiukkoja pelejä, ymmärtääkseni aika vetäytyvällä puolustustaktiikalla ja kyllä he osaavat iskeä vastahyökkäyksistä aika hanakasti, Niittylä toteaa.

– En mitenkään helppoa peliä odota missään tapauksessa.

Niittylä ei lähde nimeämään yhtään yksittäistä vaarallista pelaajaa vastustajalta. Odotettavissa on tiukkaa vääntöä, josta tunteita ei tule puuttumaan.

– Kyllä siellä aina saattaa pientä miekkailua olla seassa, mutta se kuuluu peliin, kokenut pelimies kuittaa.

Ottelua edeltävä viikko on sujunut joukkueelta hyvin ja harjoituksissa olosuhteet ovat olleet hyvällä mallilla, vaikka vielä se halli Helsingistä puuttuukin.

– Treeneissä on ollut hyvä viikko siinä mielessä, että olemme päässeet hyvälle jäälle. Olemme saaneet kunnolla treenattuakin muutamat treenit, päästy hiomaan ajoituksia kohdilleen, Niittylä kertoo.

Lauantain JPS-tappio on joukkueen sisällä käännetty voimavaraksi perjantaita ajatellen.

– Mitä olemme puhuneet kopissa lauantain pelin jälkeen, niin katseet on käännetty Botnia- peliin, otettu opiksi lauantaista ja päätetty palata voittokantaan kiinni, Niittylä summaa.

Botnia-HIFK Oulunkylässä ja livenä Yle Areenassa 6.12.2019 klo 13:00.

Teksti: Joni Hildén
Kuva: Pekka Huovila

Tule mukaan jääpallokouluun!

Jääpallokoulu kasvattaa nuoria talviliikunnan ja jääpallon harrastamisen pariin. Jääpallokoulun tavoitteena on luoda turvallinen ja motivoiva alku lasten sekä nuorten urheilu-harrastukselle. Koulu on kohdennettu kaikille 2010-2014 syntyneille, jääpallosta ja luistelusta kiinnostuneille tytöille ja pojille. Ohjaajina toimivat ammattitaitoiset HIFK Bandyn entiset ja nykyiset pelaajat sekä valmentajat.

Varusteet
Jääpallokoulun aloittamiseksi tarvitaan luistimet ja ristikollinen, jääpeleihin tarkoitettu kypärä sekä kaulasuojus. Muiden suojien käyttöä suositellaan (polvi- ja kyynärsuojat). Vaatetuksen kannattaa olla sääolosuhteet huomioiden sopivan lämmin ja hengittävä.

Kouluajat
Jääpallokoulu järjestetään tiistaisin klo 17.30-18.30 Brakulla ja sunnuntaisin klo 9.00–10.00 Oulunkylän tekojäällä. Kokoontuminen on aina 15 minuuttia ennen koulun alkamista.

Kustannukset
2019-2020 jääpallokoulun kausimaksu on 130€. Kausimaksu sisältää noin 25 jääharjoitusta, harjoituspaidan, mailan ja pallon sekä seuran jäsenyyden ja kausikortin edustusjoukkueen kotipeleihin.

Ilmoittautuminen
Mukaan pääsee 40 jääpallosta ja luistelusta innostunutta ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautumiset ja kysymykset sähköpostilla osoitteeseen jpk@hifk-bandy.fi

Kuva: Pihla Liukkonen / Kontrastia

Matsiraportti: Kotiavauksen loppukiri ei riittänyt

Kotiavauksessa Brakulla vastaan luisteli JPS Jyväskylästä. Olosuhteet olivat ihanteelliset. Kirkas poutasää ja muutaman asteen pakkanen piti jään kirkkaana koko ottelun ajan.

Ottelun alkupuolella molemmat joukkueet pyrkivät ottamaan aktiivisesti peliä haltuun. Pystyimme luomaan nopeilla syötöillä muutamia vaarallisia tilanteita. Meidän olisi pitänyt olla enemmän röyhkeitä, että olisimme päässeet useammin maalintekopaikoille. Vastustajan nopeat avaukset ja keskikentän pystysyötöt aiheuttivatliian usein vaarallisia tilanteita omalla puolustusalueellamme. Tauolle mentiin 2–3 lukemissa. Meidän molemmista osumista vastasi Aku Ojanen ja vastustajan maaleista Jarno Eronen, Riku Hämäläinen ja Lasse Tammilehto.

Toisella puoliajan alussa vastustajan aktiivisuus oli omaammekorkeammalla tasolla ja 57 minuutin kohdalla Jasu Koljosen osuman jälkeen ottelu oli tilanteessa 2–4. Tämän jälkeen aloitimme aggressiivisen loppukirin ja pelikellon näyttäessä 78 minuuttia Joonas Peuhkuri kavensi ottelun lukemiin 3–4.  Vielä lisäajalla meille tarjottiin tasapeliä, mutta Aku Ojanen epäonnistui rangaistuslyönnissä ja näin ollen täysi pistepotti lähti Jyväskylään.

Päävalmentaja Juha Laitinen tiivisti pelin jälkeen, että vastustajan kolme ensimmäistä maalia johtui oman puolustuspelimme kollektiivisista kömmähdyksistä. Tämän lisäksi kesti tunnin, että pääsimme tunne tasolla kiinni peliin. Tämä on anteeksi antamatonta, koska peliin pitäisi olla valmiina heti. Tilastojen valossa teimme harhasyöttöjä enemmän kuin Suomen Cupissa yhteensä.

Kuva: Santeri Rosenvall

Matsiennakko: HIFK – JPS

Kauden ensimmäinen kotiottelu on edessä tänään lauantaina, kun HIFK kohtaa Brakulla JPS:n. Jyväskyläläiset on kohdattu tämän syksyn aikana jo kertaalleen Suomen Cupissa, jolloin pisteet tasattiin 4-4- tuloksella.

Tiukkaa vääntöä on luvassa tälläkin kertaa, kun keskisuomalaiset saapuvat Stadiin. Mielenkiintoa herättää myös rallista ja traktoreista tutun böndekaupungin joukkueen päävalmentaja Timo Wallius, sillä hän on vaikuttanut myös Stadin kirkkaissa valoissa.

Yhtä suuri ei mielenkiinto ole Walliuksen mukana ololla, kun taas punaisen paidan päällensä pukevalla Teijo Laitisella. Vajaa kuukausi sitten joukkueen mukaan tulleelle Laitiselle tuli yllätyksenä mahdollisuus saada pukea edustuksen kilpipaita päällensä.

– Kuukausi takaperin en kuvitellut pelaavani tässä jengissä enää. Aika yllättävä comeback, Laitinen totesi.

Kondiksessa mies on ollut eikä pelaaminen ole täysin jäänyt. Siksi myös hänen, valmennuksesta vastaavilla, veljillään on ollut helppoa tarjota diiliä.

– Sain molemmilta broideilta kysymykset, kiinnostaisiko tulla vielä pelaamaan, kun tarvittaisiin vähän apuja. Siinä muutaman päivän tai viikon verran kelasin, mitä tehdä. Päätin hypätä remmiin mukaan ja hauskalta tämä tuntuu, Laitinen puhkui intoa.

Lauantaina valkoisia luistimia ei kentällä näy, kun hän joutuu jättämään pelin väliin omien henkilökohtaisten syiden vuoksi. Menoa se ei silti haittaa, sillä nälkäisiä taistelutahtoisia kavereita jengi on täynnä. Luottoa joukkueeseen riittää.

– Kun katsoin videolta viime viikonlopun pelit, niin ne näyttivät erittäin hyvältä. Siihen nähden, mitä olemme jäällä olleet, näen tässä jengissä todella paljon potentiaalia. Tällä jengillä on mahdollisuudet mennä todella pitkälle. Lauantaina aiotaan voittaa, se on ihan selvä juttu, Laitinen päätti.

Ottelu JPS:ää vastaan pelataan Brakulla kello 15:00 alkaen.

Teksti: Joni Hildén
Kuva: Santeri Rosenvall

Matsiraportti: Kauden avauspisteet mukaan Oulusta

Sunnuntaina Bandyliiga jatkui Oulussa, jossa vastassa oli OLS. Raksilan tekojäällä pelattu ottelu vietiin läpi varsin talvisissa olosuhteissa. Sää oli tyyni ja pakkasta oli muutama aste. Vaihteleva lumisade ei häirinnyt ottelun kulkua ja toinen puoliaika taittui varsin loistavissa olosuhteissa.

Peli oli alusta asti meidän hallussa, emmekä antaneet vastustajalle yhtään tilaa oman pelin rakentamiseen. Pidimme palloa ja kontrolloimme peliä sen verran aktiivisesti, että vastustaja joutui pelaamaan osittain pitkää palloa. Tänään pallo liikkui ja syötöt osuivat omille hyvällä prosentilla. Aktiiviset hyökkäykset vietiin loppuun asti ja näin ollen onnistuimme luomaan painetta ja vaarallisia tilanteita vastustajan maalille varsin laajalla rintamalla.

Leevi Laitinen ja Aleksi Hilmola onnistuivat kumpikin tekemään ensimmäiset maalinsa Bandyliigassa. Aku Ojanen, Joonas Peuhkuri ja Teijo Laitinen osuivat jokainen kaksi kertaa ja Jaakko Liukkonen kertaalleen. Vastustajan maaleista vastasivat Juho Airaksinen ja Eemi Dolk.

Päävalmentaja Juha Laitinen oli tyytyväinen siihen, että joukkue pystyi korjaamaan peliä alle vuorokaudessa sille tasolle, mille kuuluukin. Nyt hyökkäykset olivat riittävän aktiivisia ja röyhkeitä. Teijo Laitisen nostaminen kärkeen toi toivottua tasapainoa hyökkäyspelaamiseen. Peliasenne puolustuspään kaksinkamppailuissa oli selkeästi paremmalla tasolla kuin lauantaina Torniossa – nyt nähtiin tuttua IFK-pelaamista.

Kuva: Pekka Huovila

Matsiennakko: OLS – HIFK

Tänään pohjosen turneen toisessa ottelussa vastaan luistelee OLS. Matsi pelataan Raksilassa klo 13:00.

Odotettavissa on vauhdikasta peliä, sillä OLS on hyvin luisteleva joukkue joka puolustaa kurinalaisesti. Edellisen kohtaamisen Suomen Cupissa voitimme 6-2. Silloin ottelu pelattiin nihkeällä jäällä, eikä tänäänkään ole odotettavissa optimaalisia olosuhteita lumisateen takia.

Tänään pitää pelata yksinkertaisen tehokkaasti ja auttaa kaveria. Lumisade voi vaikuttaa peliin, niin pitää olla valmiina kaikkeen, eli pitää saada kova taisteluilme päälle, kommentoi keskikentän Joonas Peuhkuri.

OLS kärsi eilen tappion Akillekselle lukemin 2-8 ja lähtee varmasti kotikentällään nälkäisenä päivän peliin. Molemmat joukkeet metsästävät Bandyliigan avauspisteitä.

Kuva: Pekka Huovila

Matsiraportti: Kauden avauksesta niukka tappio

Kohtasimme Bandyliigan sarja-avauksessa LRK:n Torniosta. Ottelu pelattiin Haaparannassa Gränvallenin tekojäällä hyvissä olosuhteissa. Sää oli tyyni ja lämpötila muutaman asteen pakkasen puolella. Toisella jaksolla vähäiseksi jäänyt lumisade ei sekään päässyt haittaamaan ottelun kulkua.

Kontrolloimme peliä selvästi vastustajaa enemmän. Pidimme palloa ja hyökkäävä peruspelimme onnistui pelisuunnitelman mukaisesti lukuun ottamatta viimeistelyä. Hyökkäykset pysähtyivät liian usein vastustajan puolustuslinjaan, jonka ohittamiseen emme tällä kerralla löytäneet tarpeeksi keinoja. LRK perusti pelinsä tiukkaan puolustamiseen ja vastahyökkäyksiin. Vastahyökkäysten seurauksena pallo oli liian usein meidän päädyssä ja edelleen kulmalipulla. Tältä osin oman puolustusalueen pelaaminen olisi vaatinut meiltä tarkempaa otetta.

Ottelun ensimmäinen maali syntyi kulmalyönnistä pelin 11. minuutilla. Jaakko Liukkonen osui Erik Hörhammerin syötöstä. Pelikellon näyttäessä 27 minuuttia Joonas Peuhkuri osui pelitilanteessa Liukkosen syötöstä ja tilanne oli 0-2. Meille tarjottiin avausvoittoa, mutta vastustaja halusi sitä enemmän. Vajaan tunnin kohdalla tilanne oli 2-2 Joonas Hiltusen kahden kulmalyöntiosuman seurauksena. Vain muutamaa minuuttia ennen loppua Pekka Niska osui ja meidän loppukirissä aika loppui kesken. Näin ollen pisteet jäivät tällä kertaa Tornioon.

Kapteeni Tommi Niittylä näki otteen menetyksen syynä sen, että johtoasemassa hyökkäys alkoi viedä omaa peliä puolustuksen kustannuksella, mikä antoi vastustajalle liikaa alueellista ylivoimaa.

Kuva: Pekka Huovila